In dit rapport geven we een overzicht van de belangrijkste resultaten van een cross-sectionele populatiesurvey voor het YouVoice project. In dit project willen we nagaan hoe burgers, en vooral jongeren, zich informeren in het digitale informatietijdperk. We gaan daarbij in op verschillende soorten politieke kennis en mediagebruik. Het gaat om een samenwerking tussen de Universiteit Antwerpen en KU Leuven onder leiding van professor Peter Van Aelst.
Voor dit onderzoek werd een cross-sectionele populatiesurvey uitgevoerd in samenwerking met Bpact. Het veldwerk hiervoor vond plaats tussen 5 december 2023 en 11 januari 2024. De steekproef werd getrokken door Bpact. De steekproef is ontworpen om representatief te zijn voor de +16 populatie in Vlaanderen voor de kenmerken leeftijd, gender, opleidingsniveau en regio. Bpact is een bedrijf met specialisatie in survey-onderzoek met maatschappelijke impact. De doelstelling van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de politieke kennis van zowel jongeren, jongvolwassenen en volwassenen in Vlaanderen. In een volgende stap is het de bedoeling om te bekijken of er systematische verschillen zijn naargelang leeftijd. Daarnaast gaan we in een volgende fase van het project na of en hoe diverse digitale interventies (een stemtest, influencers en fact-checks) kunnen bijdragen tot beter geïnformeerde burgers.
In deze cross-sectionele survey werden in totaal 2,520 deelnemers bevraagd. Meer informatie is ter beschikking in het veldwerkrapport (te verkrijgen op aanvraag). De dataverzameling is gebeurd in lijn met alle ethische richtlijnen van de KU Leuven en Universiteit Antwerpen en werd goedgekeurd door de ethische commissies van de betrokken faculteiten aan beide universiteiten. Ze voldoet ook aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) van de Europese Unie. In totaal werden er 17,726 unieke deelnemers uitgenodigd. 3,085 deelnemers vulden de vragenlijst deels of gedeeltelijk in, wat resulteert in een medewerkingsgraad (of response rate) van 17.5%. Na een kwaliteitscheck komen we tot een finale steekproef van 2,520 deelnemers. Hierbij werden deelnemers uit de dataset gefilterd die geen toestemming gaven, niet slaagden voor enkele kwaliteitscontrolevragen of te snel of te traag door de vragenlijst gingen. Gemiddeld duurde de vragenlijst 23 minuten.
In dit rapport focussen we op verschillende vormen van politieke kennis, en gaan we dieper in op verschillen naar leeftijd, politieke voorkeur en mediagebruik.
Download hier het rapport:
Comentários